13 Aralık 2011 Salı

Saç Dökülmesi - Bitkiler ile Tedavi



  •  Cüce Palmiye:

Biyokimyacılar cüce palmiyeyi sonuna kadar destekliyorlar. DHT’nin saç kökü hücrelerini öldürdüğünü biliyoruz. Bu bitkiyi kullanmak da DHT oluşumunu engellemektir. Cüce palmiyelerin saç dökülmesini engellemeye yardımcı olduğu ortada olduğuna göre, bu bitkiye erkekler için demek mümkündür. Çünkü yapılan çalışmalar cüce palmiyenin prostat büyümesini engellediği de ispatlanmıştır.

  • Meyan Kökü:

Meyan kökü de testosteronun, dihidrostosteron (DHT) adlı bileşiğe dönüşmesini engelleyen bir bileşik içerir. Duş alırken kullandığınız şampuanınıza meyan kökü ekleyerek, saç dökülmesini önleyici bir şampuan elde edebilirsiniz.

  • Biberiye:

Kadınlar da, erkekler de saçlarının gür ve sağlıklı olması için, yüzyıllardan beri kafa derilerine zeytinyağına karıştırdıkları biberiye ile masaj yapmaktadırlar. Cleveland Clinic Foundation’dan Dr. Wilma F. Bergfeld’e göre, kafa derisine masaj yapmak o bölgedeki kan dolaşımını arttırarak saçların gelişmesini desteklemektedir. Doğal şifacılar kafa derisine her akşam, iki ölçek badem yağıyla bir ölçek biberiye yağı karışımıyla masaj yapılmasını tavsiye ediyorlar.

  • Danshen ve Ada Çayı:

Danshen gerçekte Asya kökenli kızıl ada çayıdır. Asya folklorunda hem danshenin hem de adaçayının saç koruyucu olarak çok uzun zamanlardan beri süre gelen bir ünü vardır.

Amerikalılar ada çayı özlü şampuanları ve ada çayı özütlerini saçları için çok sık kullanırlar. Ada çayı saç dökülmesini engellediği gibi saçın rengini de korur. Amerikalılara bir zarar vermesi söz konusu olmadığı için, kullandığınız şampuanınıza birkaç çay kaşığı ada çayı tentürü ilave etmenizi tavsiye ederiz.

  • At Kuyruğu:

Doğal şifacılara göre; selenyum ve silikon mineralleri kafa derisindeki kan dolaşımını arttırır ve bunun sonucu olarak saçların korunmasına yardımcı olurlar. Bu minarelerin her ikisi de at kuyruğu bitkisinde bol miktarda mevcuttur.

  • Yalancı Safran:

Çin’deki bitkisel tedaviciler yalancı safranı damar genişletici olarak addederler. Görünüşe göre bu bitki, aynı zamanda kafa derisini besleyen damarları da genişletiyor. Çinli uzmanlar yalancı safranın saç kökü hücrelerini beslediğine inanıyorlar. Yalancı safran yağıyla kafa derinize masaj yapabileceğiniz gibi, birkaç yemek kaşığı yalancı safran tohumunu kabuklarıyla birlikte öğütüp, kullandığınız bitkisel şampuanınıza da karıştırabilirsiniz.

  • Susam:

Dr. Albert Laung’a göre, susam yağı da Çinlilerin saç dökülmesine karşı kullandığı ilaçlardan bir tanesidir. Sadece lezzet vermesi için bile yemeğe ilave edeceğiniz susam, eğer biraz daha fazlasını almakla saçlarınızı koruyorsa bu mükemmel bir sonuç olur.

  • Isırgan Otu:

Isırgan otu yapraklarından elde edilen tentür, seyrek saçlı erkeklerin kelleşmesini önlüyormuş. Araştırmacılar ısırgan otunu ne kadar çok incelerlerse, o kadar çok incelerlerse, o kadar çok kullanım alanı keşfedeceklerine eminim. Her gün bir-iki çay kaşığı ısırgan otu tentürü ya da bir- iki bardak ısırgan otu çayı almanın kesinlikle hiçbir zararı olmayacaktır.


KAYNAK:
Yeşil Eczane Kitabı
DR. JAMES A. DUKE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder