16 Aralık 2011 Cuma

Rezene Faydaları

Bazı durumlarda iki metreye kadar boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. İnce gövdesini donanmış yaprakları karakteristiktir. Tüysüz ve içi boş yapıda olan rezene gövdesi ince uzun yapraklar taşır. Yapraklar ince dalları andırır. Erken zamanlarda rezene yeşil ve otsu görünümde olsa da ilerleyen zamanlarda sararır ve çalıya benzer bir forma dönüşür. Rezene bitkisinin Çiçekleri şemsiye yapısında ve sarı renktedir. Ana yurdunun Anadolu olduğu bilinen bu bitki tarihler boyunca insanlar tarafından bilinmekte ve değişik şekillerde kullanılarak tüketilmektedir.


Rezenenin Etken Maddeleri:

Uçucu yağ bakımından zengin rezene bitkisi, anethol, fenchon, metilkavikollar, flavonlar ve cumarinler barındırır. Özellikle tohumunda bol miktarda depolanan etken maddeler, rezenenin ilgili hastalıkların iyileştirilmesinde çok etkili bir şifalı bitki olmasını sağlamıştırlar. Rezene bitkisinin potasyum ve sodyum açısından çok zengin olduğu ise bilinen bir gerçektir.

Kullanım alanları:
  • Sindirim sistemiyle ilgili sorunu olan kişiler,
  • Mide ve gaz rahatsızlığı bulunanlar,
  • Soğuk algınlığı olanlar,,
  • Öksürüğü kesilmeyen kişiler,
  • Emzirme döneminde olan anneler için anne sütünü arttırmayı isteyen anneler,
  • Bebeğinde devamlı gaz durumu olan anneler,
  • Yoğun stres ortamından çalışanlar,
  • Günlük olaylardan dolayı sinirlenen ve sinirlerini yatıştırmak isteyen kişiler için iyi bir şifa kaynağıdır.

Hazırlanışı:

Rezene bitkisinin yağı, buharı, tentürü, öğütülmüş tohumları, çayı ve tazeyken dal ve yaprakları kullanılagelen kısımlarıdır.

Rezene çayı:
  • Kök, gövde, yapraklar ve tohumundan çay demlenebilir. Rezenenin kök çayı idrar artırıcı etkiye sahiptir.
  • Tohum gövde ve yapraklarından elde edilen çay ise yatıştırıcı etkilerinin yanı sıra iyi bir hazım kolaylaştırıcıdır.
  • Özellikle rezene tohumundan elde edilen çay emziren annelerde ve bebeklerinde mide düzenleyici ve gaz giderici olarak kullanılır.
  • Uyumayan bebeklere rezene çayı verilerek rahatlamaları sağlanabilir.
  • Rezene çayı ılık haldeyken yüze uygulanabilir. Bu yöntem sivilcelerin azalması ve cildin daha pürüzsüz olması için kullanılır.
  • Özellikle yeni doğum yapmış annelerde ılık bir banyodan sonra alınan rezene çayı anne sütünün gelmesini sağlar. Aynı zamanda sütü artırıcı etkiye de sahiptir. 
  • Ilık haldeki rezene çayı gözlerin yıkanmasında ve gözlerin rahatlatılmasında kullanılmaktadır. Eski devirlerde rezene çayı gözlerin tedavi edilmesinde kullanılmıştır.

Rezene Yağı:

Genelde parfüm ve şekerleme sanayinde kullanılan rezene yağının sağlık alanında pek kullanılmamaktadır.

Tentürü:

Bir kaşık ılık suya 1–2 damla damlatılarak alınan rezene iştah açıcı ve mide düzenleyici bir etkiye sahiptir.

Buharı: 

Demlene rezene çayının buharı genize ve ciğerlere çekilerek rahatlama sağlanabilir çünkü rezene bitkisinin sinirler üzerinde ciddi bir yatıştırıcı etkisi vardır.

Rezene Tohumu:

Dövülmüş rezene tohumunun balla karıştırılarak tüketilmesi mide rahatsızlıklarını engellemek için tercih edilmektedir. Aynı yöntem iştah açıcı etkisinden dolayı kilo alamayan kişilerde de kullanılabilir.

Nereden Elde Edilir?

Anadolu’nun bozkırlarında ve özelikle Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü coğrafyalarda yol kenarlarında bolca bulunabilen bu bitkiyi şehirlerde aktarlardan rahatlıkla temin edebilirsiniz. Eczanelerde rezene çayı adı altında satılan ticari takdim şekilleri mevcuttur. Mama ve gıda alanında faaliyet gösteren büyük şirketlerden bazıları da rezeneyle ilgili ürünler piyasa sürmüşlerdir. Bu ürünleri marketler ve eczanelerden alabilirsiniz.

Uyarılar!!!

Rezene ile ilgili bildirilmiş yan etkiler yoktur. Çayının deride kullanımı veya yağının kullanımı deri alerjilerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Ancak bildirilmiş ciddi yan etkiler yoktur.
Bu bitkinin çayı 2–3 aylık bebeklerde dahi kullanılabilir. Hamilelerde bu bitki rahatlıkla kullanılabilmektedir.



Kaynak:
İnternet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder