5 Aralık 2011 Pazartesi

Karnabahar Faydaları




Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde kadınları göğüs kanserine karşı koruyan indol-3 karbonal bulunan karnabaharı, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahiptir. Karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor, E vitamini, cinsiyet hormonu, diğer vitamin ve protein değerlerini içerir. İçeriğinde bulunan maddelerle cinsel gücü arttırır, buna bağlı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirlerin ve beynin düzenli çalışmasını sağlar, yıpranmasını önler. Turpgiller familyasına mensup sebzelerin özellikle bağırsak kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Bilim adamları şimdi turpgillerin hem bu etkilerini hem de bu koruyucu görevlerini nasıl yerine getirdiklerini bilimsel olarak kanıtladılar. Lahana, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası gibi turpgiller familyasına mensup sebzelerin kolon (bağırsak) kanseri hücrelerini kanser ilaçlarıyla aynı etkiyi göstererek yok ettiği bildirildi. İngiltere Gıda 
Araştırmaları Enstitüsü başkanı Ian Johnson, bu sebzelerden haftada iki ya da üç porsiyon yemenin bağırsak kanserine karşı koruma sağlayacağını söyledi. Kanser hücrelerini öldürüyor. Turpgillerin bir bileşeni olan sinigrin maddesinin vücutta çözülmesi kanser hücrelerini öldürüyor. Bu çözülmeden kaynaklanan ve AITC adı verilen aktif kimyasal etmen sebzeler doğrandığında, çiğnendiğinde ve sindirildiğinde ortaya çıkıyor. AITC kimyasalı, sürekli bölünerek çoğalan sağlıklı hücrelerin yerine devamlı intihar eden hücrelerin üremesini engelliyor. Turpgillerin özellikle akciğer ve prostat kanserlerine karşı koruma sağladığı ifade ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder