22 Aralık 2011 Perşembe

Glukozamin ve Kondroitin Sülfat Faydaları

Son yıllarda iskelet sistemi ile ilgili bir çok rahatsızlıkta kullanılan yeni ürünlerden biri glucosamine (glukozamin), diğeri de chondroitindir (kondroitin). Glukozamin vücutta özellikle iskelet sisteminde önemli fonksiyona sahip bağ dokusunun ana maddelerindendir. Glukozamin, tendon, bağ omurlar arası disklerde, hücre zarında, eklem içi yastıkcıklarda ve kıkırdak dokusunda bulunur.

Bağ dokusunun ana maddelerinden biri oluşu nedeniyle aşağıda sırayla yazacağımız çeşitli hastalıklarda kullanım alanı bulmuştur. Kondroitin de vücutta aynı şekilde tendon, cilt, kıkırdak dokusu, mukoza (bazı organların iç yüzeyini örten tabaka), bağ dokusu ve gözlerin yapı taşlarından biri olarak görev üstlenmiştir. Bu iki madde birlikte kullanıldığında birbirlerinin etkilerini artırırlar. Bu nedenle de genellikle beraber kullanılır.

Bunların ek ürün olarak kullanılabileceği hastalıkları belirtelim:

  • Glukozamin, incinme veya eklem kireçlenmesinin sebep olduğu hasarı tamir edici özelliği nedeniyle osteoartrit denen eklem kireçlenmesinde son yıllarda epeyce kullanılmaya başlanmıştır.
  • Romatoid artritte beslenme desteği olarak kullanılabilir.
  • Glukozamin osteoporoziste (kemik zayıflaması), yara iyileştirici olarak da cilt sorunlarında yararlıdır.
  • Glukozamin solunum yolu allerjilerinde, böbrek taşı oluşumunu engellemede yardımcıdır.
  • Ağrı kesici ve iltihap giderici (antienflamatuvar) etkisi nedeniyle romatizmanın çeşitli türlerinde kullanılabilecek yardımcı bir üründür.
  • Kondroitin, glukozaminin hemen hemen tüm etkilerine sahiptir, ek olarak da damar sertliğinden (ateroskleroz) korunmada etkilidir. Her ikisi de eklemin eskimesi ile birlikte azalan hyaluronik asitin üretimine olumlu katkıda bulunurlar. Bu iki maddeyi ihtiva eden ürünler genellikle eczanelerde ve doğal ürün marketlerinde bulunur. İhtiva ettiği doza göre günde 1-2 tablet şeklinde kullanılması önerilmektedir. Genellikle üç aylık kullanımdan sonra üç ay ara verilmesi uygun olur.


Yan Etkileri

Bu ürünlerin önemli derecede yan etkisi yoktur. Ender olarak bulantı, ödem (vücutta şişlik) ve ishale yol açabilir. Glukozaminin tablet şeklinde kullanılan formu diabetlilerde yan etki yaptığı pek görülmemiştir.

Ama kişide tip 2 diabet (vücutta insülinin salgılandığı ama insülin rezistansının arttığı diyabet tipi) varsa, bu ürünün kullanılması halinde yine de kan şekerinin gözlenmesi ve gerekirse antidiabetik ilaçların dozajlarının yeniden ayarlanması gerekebilir.

Gerekli güvenilirlik çalışmaları yapılmadığı için bu ürünleri ihtiva eden preparatlar gebelerde, emzirme döneminde ve çocuklarda kullanılmamalıdır.

Özet olarak söylemek gerekirse halen ilaç özelliği olmayan bu doğal ürünler, özellikle eklem kireçlenmesinde, normal ilaçlara ek ürün olarak kullanılabilir. Doktor kontrolünde ve belli aralıklarla kullanılmaları genellikle yarar sağlamaktadır.

Kaynak:
Op. Dr. N. ÜMİT ÖZAK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder