13 Aralık 2011 Salı

Bel ve Sırt Ağrıları - Bitkiler ile Tedavi

Daha fazla ağrı çekmek istemiyorsanız, yararlı olabileceklerini kanıtlamış olan bitkisel alternatifleri denemenizi öneririz.

  • Kırmızıbiber:

Kırmızıbiber süper bir ağrı kesici, kimyasal kapsaikin içerir. Kapsaikin öyle güçlüdür ki, çok küçük bir parçası bile günümüzde kullanılan en güçlü analjeziklerin aktif maddesini oluşturur. Bu ilaçlara örnek gösterebileceğimiz “Zacin” adlı ürünün içeriğinde %0.025 kapsaikin bulunur.

Ticari ambalajlarda satılan kapsaikin içerikli kremlerden alıp kullanabilirsiniz. Ancak birçok insan kırmızıbiberin kendisini kullanmayı tercih ediyor. Siz de bu şekilde hatırı sayılır miktarda tasarruf edebilirsiniz. Acı kırmızıbiber neredeyse bedava denecek kadar ucuzken, kapsaikin içeren ilaçlar, kırmızıbiberin neredeyse on katı daha pahalıdır.

Kırmızıbiberi ezip lapa kıvamına getirdikten sonra, ağrıyan yeri bu lapayla ovalayın. Bununla birlikte, evdeki beyaz renkli herhangi bir cilt kremini de pembe renk alıncaya kadar kırmızıbiberle karıştırıp kullanabilirsiniz.

  • Söğüt ve Doğal Aspirinin Diğer Formları:

Aspirin kullanmakla ilgili bir sorununuz olmasın; çünkü aspirin aslında bitkisel bir kaynaktan çıkarılır. Aslen salisilat olarak bilinen söğüt kabuğu, wintergreen ve su rezenesinde doğal olarak bulunan bileşiklerden elde edilir. Bu bitkilerin her biriyle son derece etkili ağrı kesici çaylar hazırlayabilirsiniz.

Salisilat bakımından zengin birçok bitki, aynı zamanda da aspirin benzeri bir bileşik olan fakat ondan çok daha hoş kokan metil-salisilat içerir. Bu bitkilerden bir tanesi wintergreen, diğeri de Amerika Kızılderililerinin bel ve sırt ağrılarını tedavi etmek için hem çayını içtikleri hem de harici olarak kullandıkları huş ağacı kabuğudur. Arada sırada, yarım litre kadar kaynar suya yaklaşık olarak iki avuç kadar huş kabuğu ya da wintergreen atarak bu çayı yapabilirsiniz. Eğer aspirine karşı alerjiniz varsa, büyük bir ihtimalle kullanmanız sakıncalı olabilir.

Yüksek oranda metil-salisilat içeren wintergreen yağı, harici olarak kullanıldığında da ağrı kesici işlevi görür. Ağrıyan bölgeyi bu yağla ovarak masaj yapmanız yeterli olacaktır (Bu yağı çocuklardan uzak tutunuz.  Çocukları baştan çıkartacak bir kokusu vardır. Yutulması halinde az bir ihtimal de olsa ölümcül sonuçlar doğurabilir).

Bel ve sırt ağrıları için kullanılan bitkisel yağlar; adaçayı, biberiye, kekik ve yabani geyikotu gibi bazıları, adale gevşetici etkisi olan timol ve kavakrol açısından oldukça zengindir.


KAYNAK:
Yeşil Eczane Kitabı
DR. JAMES A. DUKE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder