13 Aralık 2011 Salı

Ağız Kokusu - Bitkiler ile Tedavi

Birçok durumda, nefes kokusu yalnızca geçici bir rahatsızlıktır ve bunu önlemek için kullanabileceğiniz çok sayıda bitki tabiatta mevcuttur.

  • Kakule:

Kakule, ağız kokusuna neden olan bakterileri de öldürebilecek kadar güçlü bir antiseptik olan sineol bakımından son derece zengin bir kaynaktır. Kakule Arap kültüründe afrodizyak olarak kabul edilir. Kakulenin yenebilen meyvelerini (tohumlarını) deneyin. Bunlardan bir miktarını çiğneyip sonra tükürebilirsiniz. Bu tohumları aynı zamanda bitkisel çaylarınıza ve likörlerinize de karıştırabilirsiniz.

  • Okaliptüs:


Piyasada satılan ağız yıkama sıvılarının çoğu, kokuya neden olan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olan alkol ile okaliptüs yağından elde edilen ve sineol bakımından zengin bir kaynak olan okaliptol içerir.

Bir sürü para verip bu pahalı ağız sıvılarını almaktansa, öğütülmüş okaliptüs yapraklarıyla bazı bitkileri karıştırarak, kolayca kendi ağız sıvınızı yapabilirsiniz. Okaliptüs bulamıyor musunuz? Hiç sorun değil. Diğer birçok bitki de sineol bakımından hayli zengindir. Her ne kadar kakule hariç diğerleri, içerdikleri sineol oranı bakımından okaliptüse çok fazla yaklaşamıyorlarsa da nane, biberiye, melisa, solucanotu, civanperçemi, tarçın, fesleğen, zerdeçal, limon yaprağı, zufaotu, limonotu ya da rezene gibi bitkilerin her biri de nefesinizi temizlemeye yardımcı olurlar.

  • Maydanoz ve Diğer Klorofil Zengini Bitkiler:

Parlak yeşil renkli maydanoz, güçlü bir nefes tazeleyici olan klorofil bakımından son derece zengin bir kaynaktır. Yemekten sonra, kahve içtikten sonra ya da her ne yiyip içtiyseniz, bunların neden olacağı ağız kokusunu gidermek için en sonunda birkaç yaprak maydanoz yiyin. Maydanoz gibi klorofil zengini diğer bitkileri, özellikle de fesleğen ve kişnişi derin dondurucuda saklamak en iyi yöntemdir.

  •  Anason:

Bu bitkinin tohumları binlerce yıldır nefes tazeleyici olarak kullanılmaktadır. Buna hiç şaşmamak gerekir çünkü işini çok iyi yapıyor. Birkaç çay kaşığı anason tohumunu, yarım litre suda birkaç dakika boyunca kaynatın. Ilıdıktan sonra süzün ve isterseniz ağız yıkama sıvısı gibi kullanın.

  • Kişniş:

Kişniş kantonların geleneksel nefes kokusu ilacıdır. Yaklaşık 50-60 gram taze kişnişi yarım litre suya ekleyip 3-5 dakika kadar kaynatın. Süzdükten sonra tıpkı anason gibi, isterseniz çay olarak için ya da isterseniz ağız yıkama sıvısı gibi kullanın.

  • Dereotu:

Dereotu da tıpkı maydanoz gibi klorofil bakımından çok zengin bir bitkidir. Birkaç çay kaşığı dereotu yaprağını ya da dövülmüş tohumlarını, yarım litre suya karıştırıp kaynatın. Çiğneyeceğiniz birkaç tane dereotu tohumu da nefesinizi temizleyecektir. Eğer hamileyseniz, dereotunu ilaç gibi düzenli kullanmak sorunlara yol açabilir. Bu yüzden ara sıra kullanmanızı öneririz.

  • Nane:

 Ağız kokusu için en çok önerilen şey nane çayıdır. Aromatik nane yağı güçlü bir antiseptiktir. Aynı zamanda da toksik bir maddedir ve bu yüzden kesinlikle yutulmamalıdır.

  •  Adaçayı:

İtibarlı herbalistlerden bir tanesi, ağızdaki yaralara, ve nefes kokusuna karşı; ağzımızı her gün birkaç kez adaçayı ile çalkalamamız öneriyor. Adaçayının, tıpkı maydanoz ve nane gibi nefes tazeleyici özelliklere sahip olması nedeniyle size önerebiliriz.

  • Yabani Bergamot:

Yabani bergamot, piyasada satılan nefes tazeleyicilerin bazılarıyla aynı antiseptik bileşikleri içerir. 250 cl. kaynamış suya iki kaşık bergamot ilave edin ve 10 dakika kadar dinlenmeye bıraktıktan sonra için.

  • Karanfil:

Bazı antik Asya kültürlerinde insanlara, nefeslerinin temiz kokması için karanfil çiğnemeden krallarının huzuruna çıkma izni verilmezdi. Bu bitkinin yağı son derece güçlü bir anti bakteriyeldir. Yarım litre votkaya birkaç çorba kaşığı dolusu karanfil ekleyin ve hoş kokulu bir ağız temizleme sıvısı elde etmek için birkaç gün boyunca dinlenmeye bırakın ya da bir çay kaşığı kuru karanfille kendinize nefis bir çay hazırlayın.


KAYNAK:
Yeşil Eczane Kitabı
DR. JAMES A. DUKE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder