10 Aralık 2011 Cumartesi

Adet Düzensizlilkleri - Bitkiler ile Tedavi



Düzensiz adet görüyorsanız, kesin bir tanı koyması için doktorunuza görünmelisiniz. Adet kolaylaştırıcılar, genellikle adet akıntısını normal hale getiriyor ve hatırı sayılır bir duygusal yardım sağlıyor. Hormon tedavisine başlamadan önce, doktorunuza bu güvenli ve hafif bitkileri kullanıp kullanamayacağınızı sorabilirsiniz.

  •  Siyah Koho ve Mavi Koho:

Amerikan Kızılderilerinin jinokolojik şikayetlerinde müracaat ettikleri iki favori bitkiydi. Siyah Koho östrojen benzeri bir etki yaptığı, Mavi Koho da dölyatağının kasılmasını sağladığı için bu üne sahip olmuşlardır. 

  • Havuç:

Birçok Pensilvanya'lı Alman, adet kolaylaştırıcı ve gebelik önleyici olarak yabani havuç (Queen Anne's Lace) tohumu kullanıyordu. Hintli araştırmacılar da, havuç tohumunun labaratuvar hayvanları üzerindeki anti-implantasyon etkisini göstermişlerdir. 
             
  • Kereviz:

Kereviz tohumu adet kanamasını tetikleyen butildeneftalid adlı bir madde içerir.

  •  Dereotu:

Dereotunun içerdiği apiole birçok herbalistin, hamile kadınlara bileşiminde ilaçları kullanmamalarını tavsiye ettikleri güçlü bir adet kolaylaştırıcıdır. Eğer adet dönemi akıntısını hızlandırmak istiyorsanız, iki çay kaşığı dövülmüş dereotu tohumuyla hazırlayacağınız çayın büyük faydasını görürsünüz.

  • Hatmi Çiçeği:

Bu bitkinin içeriğinin %4’ünü, pancar, havuç, pazı, hindiba, yulaf, portakal ve civan perçeminde de bulunan ve adet kolaylaştırıcı, fito-östrojen özellik gösteren betain adlı bileşik oluşturur. Hatmi ile civan perçemini karıştırarak yapacağınız çayı denemelisiniz. Yeterli dozda betain içeren lezzetli bir sebze tabağı hazırlamak için de buharda pişireceğiniz havuç, pazı ve pancarı deneyin.

  •  Zerdeçal:

Gelenekçi Çin ve Hint doktorları, zedeçalı adet düzensizliklerinin tedavisinde kullanırlar. Zerdeçalı toz haline getirerek kullanabileceğiniz gibi, çay gibi demleyerek de içebilirsiniz.


Adet düzensizlikleri için kullanılabilen diğer bitkiler arasında; kasıkotu, melekotu, Frenk kimyonu, kedi nanesi, kişniş, kimyon, Çin melekotu, rezene, krizantem, zencefil, kara ısırgan, zufa otu, ardıç, lavanta, melisa, yaban kerevizi, kadife çiçeği, mercanköşk, keklikotu, maydanoz, yaban fesleğeni, biberiye, sedefotu, safran, solucan otu, tarhun, kekik, Frenk maydanozu, keklik üzümü, kazayağı, civan perçemi ve yılang ylang vardır.
Bu bitkilerin herhangi birkaç tanesinden birer tutam karıştırıp kaynamış suya ilave edin ve 15 dakika demlenmeye bırakın ve sonra için.


KAYNAK:
Yeşil Eczane Kitabı
DR. JAMES A. DUKE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder